Den nye masta er på plass 2019

Illustrasjon av riktig skjøtepunkt for klyveren. Da seilene ble heist på den nye masta for første gang, ble det brukt feil skjøtepunkt for klyveren (den røde streken), mens det riktige skjøtepunktet er den blå markeringen.

Arbeid på Prøven vår 2016

Prøven ferdig på slipp - masta har vært nede, alt rundholt og årer lakket, oljet to ganger innenbrds, flekket tre ganger på fribord og oljet 2 ganger.

 Det er laget to kryssholt på klyverbommen, som også er støttet sideveis nå. det er laget festepunkter for dette bak navneskiltet. Vaterstaget har fått en blokk ute på klyverbommen. Videre er det laget en krave på masta der storseilhalsen kan festes - og det er laget kryssholt for forseil og storseil på denne. Videre er det ene kryssholtet for fokka skiftet (den gamle var knekt).

Første tur etter vårpussen. foto Tom-Johnny
Første tur etter vårpussen. foto Tom-Johnny
Første tur etter vårpussen. Foto Magne
Første tur etter vårpussen. Foto Magne

Prøven lånes ut.

I august 2016 var Prøven lånt ut til Strandaspelet i Sogndalsstrand. De var interesserte i å låne den i framtidige spel også. Bildet er fra spelet.

Prøven er lånt ut til et Nordisk ungdomsstevne på Bragdøya i uke 27. http://www.vinden-drar.org/. Båten er på plass igjen 5. eller 6. juli (litt væravhengig)

Prøvens årlige "oppshaining".

Prøven har fått sin årlige overhaling på slipp. I tillegg er det skiftet noe fall og skjøter - og den fremste tilja er ny. Den gamle var råtten.

Stor aktivitet
Stor aktivitet
Vannlinjen settes av
Vannlinjen settes av
Nytt bunnstoff
Nytt bunnstoff
Masta får sin andel olje
Masta får sin andel olje
Trimmingsseilas. Alle seil satt
Trimmingsseilas. Alle seil satt

"Stopperen" for toppseilstanga er mindre, så det skal bli lettere å få toppseilstanga opp.

Nytt toppseilskjøte og flaggline. Vi kan nå føre flagget på spristaken - der det hører hjemme.

Vaterstaget viser nå bare nedover. Vi kan bruke klyveren i mer enn lett bris.

Opplysningsplakat på plass.

Nytt storseilfall.

Jomfruene har fått ny omgang med tretjære.

Åpning av gjstehavna i 2015

Den 16. mai var det åpning av gjestehavna i Frsund. Vi hadde stand der, og Prøven kom med kaptein Torius og sjørøvere med skattekista. Skjoldnesbåten ble brukt i rokonkurranse.

Presenningen / vinterlagring

Prøvde i høst (2012) å henge på et blybelagt tau på kanten av presenningen. Det føltes så lett, så vi la det på dobbelt. Det fungerte veldig bra. Presenningen har aldri holdt seg så stram og fin som denne vinteren.

Seiltegningen

Den nye riggen til Prøven. Tegnet og sydd 2006. Seilarealet er flyttet akterover i forhold til den første riggen, og de er sydd i dacron, mer formstabilt og værbestandig i fohold til "presenningsbomull". Vi må bare passe oss for sola (UV). Prøven seiler mye bedre med de nye seilene, og uerfarne seilere kan også gå over stag uten problem nå.

Stand på dyrskuet i Lyngdal

Stand på Jansens plan, Farsund

Stand ved nytorvet i Farsund

Stand ved tollboden, Farsund

Demonstrasjon på stand

Opptak for 71 grader nord

Hengslet mast

Listebåtene la masten ned når drivgarnene lå ute, og når garna skulle om bord tidlig morgen. Når båtene ble så store, fordi de etter hvert gikk langt fra land, ble masta for stor, og måtte hengsles på en slik måte at den ikke slingret over bord i rom sjø. Vi prøvde et hengslearrangement der den delen av masta som er under hengselet bli støttet sideveis. Det fungerer bra, nå kan én mann legge ned og reise masta (når båten ligger til kai).

Forstagsinnfestingen

I en beretning om fiskeriene ved Felekkerøy er det sagt av lokale fiskere at båtene vestfra som kunne legge ned masten under fisket, hadde forstaget festet med en kjetting og en låsanordning for dette i forstevnen. Har laget en type for å teste dette. ( - det blå nylontauet er byttet ut med - hampfarget nylon -).

Nyeste kommentarer

15.11 | 16:57

Hei! Da skal du snakke med Kari på telefon: 90953047

10.11 | 17:42

Hei 13 okt.var det en dame som jeg tror var fra Kystlaget? Jeg ønsker å kjpe de fine tova sokkene hun hadde🤔Er det mulig å få kontakt her?

12.01 | 10:30

Hei, æ har lyst å bli medlem

)

Klem fra berit amalie

14.12 | 19:28

Hei, Jeg heter Knut Samuelsen.70 år nå. Tønnes Andreas Kaade var min oldefar. En ære for meg og min familie. Jeg kan skrive mer i e-post. Ikke plass her.knut

Del denne siden